Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Zo kunt u eerder stoppen met werken

Geplaatst op: 14-06-2019, 15:37:56

Eerder stoppen met werken moet door het pensioenakkoord weer makkelijker worden. Een opvallende maatregel uit het plan: u mag straks belastingvrij bijna 2 jaar verlof bij elkaar sparen. En zo zijn er meer mogelijkheden om weer met een soort vroegpensioen te gaan.

Een stuwmeer aan verlofdagen. Veel werkgevers zijn er niet zo gecharmeerd van. Maar als het aan het kabinet en de polder ligt, wordt dat straks een van de oplossingen om mensen weer de kans te bieden om eerder te stoppen met werken. Dat staat in elk geval in het principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel, dat zaterdag nog wel de zegen van de vakbond moet krijgen.

Nu mag je, als de werkgever meewerkt, maximaal 50 weken belastingvrij verlof opsparen. Maar in het pensioenakkoord staat het plan om dit te verhogen naar 100 weken. Daarmee zou je bijna 2 jaar eerder kunnen stoppen met werken.

„Deze constructie wordt vaak bij de overheid en semi-overheid gebruikt”, weet Bas Dieleman, adviseur op het gebied van belastingen en pensioenen bij Loyens & Loeff. „Daar hebben werknemers vaak een contract voor 36 of 38 uur, terwijl ze wel 40 uur werken. Dan gaat het heel hard, je bouwt elke week 2 of 4 uur aan extra verlof op.”

Vervallen

Dieleman wijst erop dat de werkgever wel mee moet willen werken. „Soms zijn vakantiedagen namelijk maar 5 jaar geldig. Daarna vervallen ze.” Daarover kunnen in de cao afspraken gemaakt worden.

Dieleman noemt een aantal fiscale voordelen aan het zogenoemde verlofsparen. „Als je het verlof later laat uitbetalen, wanneer je wellicht minder inkomen hebt, hoef je er waarschijnlijk minder belasting over te betalen. En je voorkomt mogelijk dat het extra inkomen uit de uitbetaalde verlofdagen ten koste gaat van toeslagen die je krijgt. Als je dat bijvoorbeeld later laat uitbetalen als je kinderen uit huis zijn, maakt het niet meer uit voor kindertoeslagen.”

Nadelen zijn er ook, waarschuwt Dieleman. „Er is een kans dat je werkgever failliet gaat. Dan is het nog maar afwachten of je het geld nog wel krijgt later.”

Naast het verlofsparen schrijft het kabinet ook nog dat er wordt onderzocht of mensen toeslagen in kunnen zetten om eerder met pensioen te gaan. Het gaat dan om toeslagen die mensen op hun salaris krijgen als ze bijvoorbeeld overwerk doen of op onregelmatige tijden werken.

Uitzoeken

In plaats van dat direct uit te keren, zou dat geld dan gebruikt kunnen worden voor de pensioenopbouw, zodat mensen meer opbouwen voor de oude dag en later eerder kunnen stoppen. Hoe dat er precies uit moet gaan zien, moet het kabinet nog uitzoeken.

Dat geldt ook voor het verlofsparen. Als de vakbondsleden dit weekeinde groen licht geven aan het pensioenakkoord, worden de verdere details van dit soort zaken pas later ingevuld.

Bron: bijdrage van 14 juni 2019 van Leon Brandsema p[ www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina